Kas gali kandžioti?

Be uodų dažniausi įkandimai galimi tik blakių arba blusų. Pagrindinis skirtumas tarp šių įkandimų, tai blusa kanda bet kuriuo metu ir jaučiamas įdūrimas, o blakių įkandimai nejaučiami, o jei tik pastebima ryte atsikėlus. Įkandimų išvaizda priklauso nuo kiekvieno organizmo individualios reakcijos nuo mažų spuogelių iki didžiulių guzų su raudonom dėmėm.

Blusų įkandimai: Blusos įkandimas taip pat dažnai jaučiamas kaip staigiai nuveriantis skausmas – įdūrimas. Jautresnis žmogus dažnai net jaučia po drabužiais judančią, šokinėjančią blusą. Kanda įvairiu paros metu. Įkandimas daugeliu atveju silpnesnis nei uodo, tačiau kartais išsivysto stiprios alerginės reakcijos. Įkandimo vietoje atsiranda niežtintis, apie 1 cm diametro paraudimas, kuris išsilaiko keletą dienų. Dažniausiai tai būna pavieniai įkandimai, bet pasitaiko, kad blusa kanda kelis kartus šalimais. Jei naminis gyvūnėlis turi blusų ir jus arba vieną šeimos narį kažkas kandžioja – beveik neabejokite kad jus puola tie patys parazitai!

Blakių įkandimai: Blakės aktyvios ir kanda tik naktį. Kąsdamos blakės į žaizdelę suleidžia seilių, turinčių skausmą malšinančių savybių (nejautra nuo 5 iki 12 minučių), todėl miegantis žmogus nepabunda. Įkandimai dažniausiai pastebimi iš ryto – tai niežtintys raudoni gumbai. Pagrindinis skiriamasis bruožas – dažniausiai būna keli vienas šalia kito naujai iš po nakties atsiradę į uodo įkandimus panašūs gumbai.

Daugiau apie įkandimus čia/

lt_LTLithuanian