Ligos sukėlėjas į žmogaus organizmą gali patekti per odą, akių, burnos, nosies gleivines tiesioginio sąlyčio su gyvūnais būdu, lupant sergančio gyvulio kailį, tvarkant skerdeną, surenkant nugaišusius graužikus ir kt. Užsikrėsti galima per graužikų infekuotus maisto produktus ir vandenį bei įkvėpus infekuotų dulkių ar vandens aerozolį, užkrėstą graužikų išskyromis. Dažnai užsikrečiama įgėlus nariuotakojams (uodams, erkėms, blusoms ir kt.).
Persirgus šia liga imunitetas išlieka visam gyvenimui.
Inkubacinis periodas vidutiniškai trunka 3–7 dienas, rečiau 2–3 savaites. Ligos pradžia ūmi ir prasideda nuo intoksikacijos, temperatūros padidėjimo iki 38–40 laipsnių, atsiranda drebulys, galvos bei raumenų skausmai, bendras silpnumas, blogas apetitas. Priklausomai nuo bakterijos patekimo vietos, liga gali pasireikšti odos, akių, plaučių, žarnyno uždegimo ir pakenkimo požymiais.
ULAC specialistai pataria, kaip išvengti tuliaremijos:
- tinkamai prižiūrėti aplinką (nušienauti, neprišiukšlinti);
- naikinti gyvenamojoje aplinkoje graužikus bei nariuotakojus;
- naudoti repelentus nariuotakojams atbaidyti;
- saugotis erkių bei kitų nariuotakojų įgėlimų;
- dirbant žemės ūkio darbus, ypač pastebėjus kritusių graužikų, naudoti asmenines apsaugos priemones, po darbų nusiplauti rankas;
- lupant sumedžiotų gyvūnų kailius ir dorojant skerdieną, mūvėti gumines pirštines;
- nevartoti maistui vandens iš atvirų telkinių.
Parengė Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė.
Daugiau informacijos
Karolina Šerytė
8 684 33174, k.seryte@ulac.lt
Švietimo ir komunikacijos skyrius
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras