Mikroorganizmai yra labai maži gyvi ir negyvi organizmai, tokie kaip grybeliai, bakterijos, dumbliai ir tam tikros virusų rūšys. Dauguma žemės ūkio drėgnų produktų, neperdirbtų maisto produktų, vanduo ir visos pūvančios medžiagos turi kelias rūšis mikroorganizmų. Taip pat mikroorganizmai randasi ant žmogaus odos ir žarnyne. Esant normalioms sąlygoms daugelis mikroorganizmų yra naudingi ir atlieka naudingas ir būtinas funkcijas.

Dažnai prieš imantis mikroorganizmų pašalinimo veiksmų yra būtina atlikti mikroorganizmų identifikaciją. Didžiausias trukdys nustatant mikroorganizmo rūšį yra jo dydis ir tai, kad dažnai ekspertizę turi atlikti specialistai. Dėl mikroorganizmams būdingų buvimo vietų ypatumų, unikalių struktūrų ir formų kartais yra įmanoma nustatyti jų rūšį ir be specialių tyrimų. Kai mikroorganizmai yra labai atsparūs chemikalams ir prisitaikę prie kenksmingų aplinkos sąlygų yra labai sunku juos kontroliuoti.

MIKROORGANIZMŲ KONTROLĖ (DEZINFEKCIJA) – daugelio arba visų mikroorganizmų, išskyrus kai kurias bakterijų sporas, sunaikinimas aplinkoje fizinėmis ir cheminėmis priemonėmis

PROFILAKTINĖ DEZINFEKCIJA – dezinfekcija mikroorganizmų kaupimosi vietose, nesant užkrečiamosios ligos židinio.

 Mikroorganizmų kontrolę sudaro cheminių medžiagų (antimikrobiniai pesticidų preparatai) ir necheminių medžiagų metodai. Antimikrobiniai pesticidai ardo mikroorganizmus arba sudaro barjerus, kurie pašalina juos iš aplinkos. Kartais antimikrobiniai pesticidai slopina mikroorganizmų augimą. Necheminius metodus sudaro izoliavimas ir sanitarija, o taip pat gali būti aplinkos veiksnių, tokiu kaip šiluma ir drėgmė, reguliavimas. Tam tikrus organizmus galima sunaikinti švitinimo metodu. Daugelį atvejų efektyviau naudoti cheminius ir necheminius metodus kartu, nes vienos kontrolės metodai retai pašalina visus mikroorganizmus. Pavojingų žmogaus sveikatai mikroorganizmų pilnas likvidavimas ar sterilizavimas yra pagrindinis tikslas vykdant mikroorganizmų kontrolę, nors tai ir yra labai sunku pasiekti.

Mikroorganizmų pašalinimo ar neutralizavimo metodai:

Pašalinimas

Fiziniai barjerai, tokie kaip sienos ar pertvaros, pašalina tam tikrus organizmus iš aplinkos. Pilnas objekto valymas prieš perkeliant jį į kitą vietą padeda užkirsti kelią mikroorganizmų plitimui. Teigiamas slėgis uždaroje patalpoje neleidžia išorėje esantiems mikroorganizmams patekti į patalpą. Didelio efektyvumo filtrai oro kondicionavimo sistemose yra spąstai mikroorganizmams ir apsaugo nuo jų išplitimo per kitus pastatus. Specialūs filtrai pašalina mikroorganizmus iš vandens vamzdžių.

 Sanitarija

Pirmasis sanitarijos žingsnis apima paviršių valymą, tai yra biofilmo (apsauginė plėvelė prie kurios prilimpa bakterijos) ir svetimkūnių pašalinimą. Valymas paprastai reikalauja plovimo arba šveitimo su muilu ir vandeniu arba kita valymo medžiaga. Pakartotinis valymas, paviršių apruošimas dezinfekcinėmis cheminėmis medžiagomis arba aukšta temperatūra smarkiai sumažina mikroorganizmų populiaciją.

 Aplinkos keitimas

Temperatūros palaikymas pakankamai aukštame ar žemame diapazone slopina arba naikina mikroorganizmus. Būtent dėl to atšaldymas arba aukštos temperatūros palaikymas apsaugo maistą. Kai kurie mikroorganizmai negali išgyventi be vandens, todėl sausas patalpų laikymas neleidžia mikroorganizmas daugintis. Patalpinimas objektų į verdantį vandenį keletai minučių nužudo daugumą mikroorganizmų, nors kai kurios bakterinės sporos yra labai atsparios verdančiam vandeniui. Prisotinti garai po spaudimu – metodas, žinomas kaip sterilizavimas dezkameroje, yra patikimas būdas mikroorganizmų naikinimui ir dažnai naudojamas ligoninėse. Objektų kaitinimas naudojant liepsną arba paveikiant sausa šiluma yra taip pat veiksmingas naikinant daugumą mikroorganizmų.

Švitinimas

Ultravioletinės šviesos, rentgeno arba gama spindulių panaudojimas veiksmingai naikina mikroorganizmus, bet čia reikalinga labai specializuota ir pavojinga įranga, kurios darbą turi prižiūrėti aukštą kvalifikaciją turintys ir tam specialiai apmokyti specialistai. Saugumo tikslais tokie darbai vykdomi tik nedideliuose plotuose.

 Kontrolė cheminėmis medžiagomis

Antimikrobinių pesticidų panaudojimas dažnai yra veiksmingas ir nebrangus būdas kontroliuoti įvairių mikroorganizmų rūšis. Dažnai cheminės kontrolės metodai pasiekia geriausių rezultatų atliekant juos kartu su necheminiais metodais. Yra įvairios sudėties pesticidų – tokių kaip skysčiai, tirpūs milteliai, drėgmę sugeriantys milteliai, koncentruotos emulsijos ar dujos. Dažnai šių medžiagų praskiedimui naudojamas vanduo, o tai palengvina jų panaudojimą įvairiomis aplinkos sąlygomis.

 Dezinfekcijos objektai gali būti įvairus, keli iš jų:

  • patalpos ir visi esantis daiktai, kuriuose yra ar buvo užsikrėtęs ligonis;

 

medicininės paskirties patalpos ir įrankiai ikimokyklinėse, mokyklinėse, pataisos įstaigose, kirpyklose ir kituose visuomenės sveiktos sričiai priklausančiuose objektuose;

 

maisto gamybos plotai ir paviršiai, besiliečiantys su nesupakuotais produktais;

 

tvartai, atliekų duobės, išvietės;

 

maisto produktų ar maisto žaliavų sandėliai;

 

drabužiai, namų apyvokas daiktai;

 

vanduo, maisto produktai, pašarai.

Yra klaidinga manyti, kad mikroorganizmų kontrolė reikalinga tik organizacijoms, mūsų įmonės specialistai padės apsaugoti sveikatą bei turtą ir gyventojams.

ARBA

Архивы

ru_RURussian