Pietinis (aruodinis) ugniukas (Plodia Interpunctella)
Šios kandžių lervos gali užkrėsti daugybę sausų augalinės kilmės maisto produktų, tokių kaip grūdai, duona, makaronai, ryžiai, kuskusas, miltai, prieskoniai arba džiovinti vaisiai ir riešutai. Retesni, bet taip pat kelia pavojų yra šokoladas ir kakavos pupelės, kavos pakaitalas ir sausainiai. Maistas, kurį jie užkrečia, dažnai atrodo lyg voratinklių surištas. Didelis užkrėtimas gali labai pakenkti produkto kokybei.
Prevencija
Karšto rūko paskleidimas, po kurio seka kasmėnesinė stebėsena.
Aptikus lervas ar kandis, svarbu išmesti visus maisto šaltinius, kurie nėra labai sandariai uždarytuose induose. Nė viena iš organizmo stadijų (kiaušiniai, lervos, suaugėliai) nėra labai atsparūs temperatūrai ir visi gali būti nužudyti savaitę užšaldžius arba trumpai pakaitinus mikrobangų krosnelėje ar įprastoje orkaitėje, kai toks naikinimas yra praktiškas. Taip pat yra netoksiškų spąstų, kurie slopina suaugusių kandžių vystymąsi ir paspartina jų sunaikinimą. Prevencijai galima naudoti tokius spąstus https://www.dezis.lt/products/skraidanciu-vabzdziu-gaudykle-su-feromonais-kandys-ugniukai-tabako-vabalas-kapravabalis-kailiavabalis?_pos=1&_sid=c9cb089b3&_ss=r
#dezinsekcija #dezinfekcijospaslaugos #kandys #plodiainterpunctella